Patriarhul Daniel a oferit miercuri un fragment din moaștele Sf. Pantelimon Parohiei Mărcuța din București. Moaștele provin de la mănăstirea demolată de comuniști, care a dat numele unui oraș și unui cartier bucureștean din apropiere.
„Am oferit, din tezaurul Patriarhiei, un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care provin de la Mănăstirea Sf. Pantelimon, mănăstire care s-a aflat pe insula din Lacul Pantelimon”, a spus Părintele Patriarh Daniel miercuri, după ce a oficiat slujba de sfințire a raclei.
„Această mănăstire, care funcționat în sec. al XVIII-lea, a dat multă vindecare celor bolnavi, pentru că, în apropiere de bisericuța acestei mănăstiri, s-a aflat și un spital. De aceea, mănăstirea a devenit loc de vindecare.”
Mănăstirea a fost secularizată în 1863, iar biserica ei demolată în timpul comunismului. Părintele Patriarh Daniel a anunțat că noua biserică dedicată sfântului se află aproape de finalizare. Este mai mare și mai accesibilă decât cea dinainte, a anunțat Preafericirea Sa.
„Moaștele Sf. Pantelimon (de la vechea mănăstire – n.red.) au fost transferate la o biserică din localitatea Pantelimon și apoi aduse aici, la Reședința Patriarhală. Mici fragmente au fost dăruite în diferite părți. Acesta care a rămas la noi a rămas, ca să fie dus înapoi, la Biserica «Sf. Pantelimon».”
Patriarhul Daniel a amintit că biserica fostei Mănăstiri Pantelimon a dat numele Lacului Pantelimon și orașului învecinat Capitalei, care are aproximativ 30.000 de locuitori. În această zonă se află Centrul Cultural și Misionar Familia al Patriarhiei Române.
„Biserica Sf. Pantelimon, deși jertfită prin demolare, a adus multă mângâiere, alinare, vindecare și încurajare parohiilor care au primit un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Tămăduitor Pantelimon”, a mai spus Patriarhul României.
„Este pentru noi o bucurie să ajutăm și această parohie, Mărcuța, care are o istorie bogată și o semnificație deosebită, pentru că și acolo a fost cândva un spital în care a fost internat și poetul Mihai Eminescu.”
„Le dorim părinților slujitori și tuturor credincioșilor închinători la această raclă mult autor de la Dumnezeu și ne rugăm Sf. M. Mc. Pantelimon Tămăduitorul, Vindecătorul de boli, să dăruiască celor bolnavi alinarea suferinței și să le întărească credința, dragostea și nădejdea, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.
„Astăzi este un moment istoric pentru Biserica Mărcuța, pentru că, deși este foarte veche, având un trecut impresionant de 436 de ani de istorie și activitate social-culturală, cu toate acestea, până acum nu a avut sfinte moaște”, a declarat Părintele Gheorghe Dan, Parohul Bisericii Mărcuța, după sfințirea raclei.
„Bucuria este pentru întreaga parohie, pentru spitalul de pe raza parohiei noastre, care poartă numele Sf. M. Mc. Pantelimon, și pentru întreg cartierul.”
Racla pentru fragmentul de moaște este din argint și a fost confecționată la Atelierele Patriarhiei Române.
Sursa:basilica.ro